Blog

stress-Bodyprocess

Stress

Vaak last van hoofdpijn en voelen je spieren continu beurs? Dit kan misschien wel betekenen dat je een momentje voor jezelf nodig hebt! We kennen allemaal de veel voorkomende symptomen van stress: ruzie maken met onze partners, veel gaan eten en misschien zelfs slapeloosheid, vergeetachtigheid tot vervelende huiduitslag. Leer de signalen van stress te herkennen en probeer stress te voorkomen door de adviezen tegen stress in te bouwen in je dagelijks leven!

Meer ontspanning. Met ontspanning onderbreekt u de stressreactie van het lichaam. Uw lichaam krijgt tijd om te herstellen. Ontspannen betekent dat u momenten inbouwt in uw dagelijks leven waarop u niet bezig bent met de dagelijkse taken. Zo zorgt u voor een goede balans tussen plichten en dingen die u fijn vindt om te doen.

Bedenk ook welke dingen u (te) veel energie kosten. Praat hierover met iemand die u vertrouwt en probeer samen naar een oplossing te zoeken. Soms is het nodig keuzes en afspraken te maken, een aantal verplichtingen definitief te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen.

Blijf goed voor uzelf zorgen. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Kijk wat u kunt doen om beter te slapen bij Ik wil beter slapen. Genoeg nachtrust helpt om problemen beter aan te kunnen. Blijf gezond eten. Gezond eten houdt u fit en zorgt ervoor dat u beter tegen stress kunt.

Drink geen of weinig alcohol. Alcohol zorgt misschien tijdelijk voor wat ontspanning, maar kan op termijn de problemen verergeren.

Veel bewegen en sporten kan psychische klachten verminderen. Het helpt om minder te piekeren en u minder somber te voelen.

Dit zijn stressklachten die je niet mag negeren!

 

Je hebt vaker last van hoofdpijn

Wanneer je vaker dan normaal die ‘killer’ hoofdpijn hebt, kan het een teken zijn dat je gestrest bent. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn. Dit kan worden veroorzaakt door dagelijkse factoren als werkproblemen of bijvoorbeeld het drukke verkeer.

 

Huiduitslagen blijven terug komen

We weten dat stress acne kan veroorzaken, maar je huid kan ook op een andere manier aangeven dat je gestrest bent. En dan in de vorm van uitslag. Het verschijnt meestal als netelroos op je buik, rug, armen en gezicht. Hoewel we niet weten waarom dit voorkomt, geloven sommige experts dat stress een nadelig effect heeft op je immuunsysteem.

 

Je spieren voelen beurs

De pijn in je nek door de lange uren achter je computer, zou eigenlijk al genoeg moeten zeggen. Het kan zelfs zo ver gaan dat je spieren beurs aan beginnen te voelen. Dit kan komen doordat je lichaam en dus ook je spieren niet genoeg herstellen.

 

Je bent veel misselijk

Het is zeker mogelijk dat wanneer je gestrest bent je hier lichamelijk ziek van wordt. Stress kan de maag van streek maken en daardoor kan je misselijk worden.

 

Je wilt in bed blijven liggen

Wanneer je gestrest bent is het normaal dat je onder de dekens wilt kruipen en vaker dan normaal gaat slapen. Dit komt omdat het stresshormoon ervoor zorgt dat je lichaam overspoelt wordt met adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag mentaal op instorten staat. Het kan weer de kwaliteit van je slaap verpesten, waardoor je moe en prikkelbaar wakker wordt.

 

Je vergeet veel dingen:

Vergeet jij de laatste tijd alles? Dan kan dit komen omdat je gestrest bent. Of het nou een vergeten afspraak is of het niet kunnen vinden van je sleutels. Onderzoek toonde aan dat chronische stress letterlijk de grootte van de hippocampus in je hersenen kan verkleinen. Dit is verantwoordelijk voor sommige herinneringen. Het formaat wordt weer normaal zodra je stressniveau afneemt.

 

Je hebt een verlaagd libido

Het is geen verrassing dat lange, stressvolle uren op het werk je niet echt enthousiast maken om ‘s avonds nog in bed te springen met je partner. Een verandering in libido is een veelvoorkomend stresssymptoom.

 

Je kunt geen beslissingen maken

Als je gestrest bent heb je waarschijnlijk veel op je bord. Het zou dus handig zijn als je snel beslissingen kunt nemen zodat je takenlijst kleiner wordt. Maar stress is een lastig iets, het veroorzaakt afleiding en een gebrek aan focus waardoor je besluiten minder makkelijk kunt maken.